Descobreix la nostra proposta educativa: sensibilització musical

Descobreix la nostra proposta educativa: sensibilització musical

Quan li van preguntar a Zoltán Kodaly, músic i pedagog del segle XIX, que quan era convenient començar amb l’educació musical, aquest va contestar sense dubtar: “Nou mesos abans del naixement”. I és que amb l’aprenentatge de la música es desenvolupen importants capacitats com la sensibilització musical, la imaginació, la creativitat, la memòria, l’atenció i l’expressió de sentiments i emocions.

A l’Escola de Música Sant Gervasi (EMSG) en som conscients i és per això que el nostre programa de sensibilització musical comença des de ben aviat, sobretot a edats en què els i les nenes poden experimentar amb tot allò que les envolta, aprenent a relacionar-se, expressar-se i entendre el món. El nostre projecte educatiu és transversal, i comença amb l’aprenentatge musical des de nadons, incentivant que adquireixin coneixements i alhora que aprenguin a gaudir de la música. 

El procés de sensibilització musical comença amb nens molt petits, de 9 mesos a 3 anys, amb l’objectiu de començar a familiaritzar-se amb la música i aprendre els conceptes més bàsics d’aquesta, acompanyats dels pares. Aquest recurs de sensibilització musical ajudarà a l’infant a integrar en el seu cervell les bases que després li permeten desenvolupar moltes altres habilitats com a individu.

El moment essencial durant l’etapa que marca la sensibilització musical dels nens va dels 3 als 6 anys, mitjançant la cançó, el joc, la dansa i la introducció als primers instruments de percussió. Per a realitzar aquest aprenentatge, a l’EMSG hem desenvolupat un sistema propi anomenat la “Roda d’Instruments” en la qual els alumnes reben classes de tots els instruments que es fan a l’escola, essencialment petits, per tal que els nens puguin tenir un primer contacte directe amb cadascun d’ells. D’aquesta manera aconseguim apropar-los i ajudar-los en la tria d’un instrument amb el qual especialitzar-se en el futur.

Aquest exercici de sensibilització musical forma part dels nostres valors com a escola, que consisteixen a mantenir el compromís amb els alumnes i les seves famílies, i compartint els valors de la calidesa i l’exigència, dedicant i oferint les eines que estiguin al nostre abast per millorar l’aprenentatge dels més petits. A l’EMSG som una de les escoles pioneres en oferir música per a nadons a Barcelona, perquè creiem que el procés de sensibilització musical forma part de la construcció dels nens com a individus, ajudant-los a créixer i desenvolupar-se. A més, incentivem la vessant més social i càlida de la música, intentant ser una gran família en la qual els nostres professors i alumnes es coneixen, s’entenen i comparteixen la passió i la dedicació per la música.

Ser sensible implica deixar-se commoure, permetre que el que ens envolta ens afecti, ens transformi i formi part de nosaltres. Quan hi ha un fenomen que ens interessa, com la música, ens obrim a ell i obrim la capacitat d’entendre-ho i de relacionar-nos, de què formi part de nosaltres. 

A l’Escola de Música Sant Gervasi sabem que els nens són innatament sensibles, i que tenen una capacitat única per desenvolupar-se en relació amb el seu entorn, per això la nostra proposta de sensibilització musical apunta a la necessitat natural del nen de sentir el món per arribar a conèixer-lo i a participar activament en ell. Voleu conèixer més sobre la nostra visió de la pedagogia i la música? Poseu-vos en contacte amb nosaltres i estarem encantats de respondre totes les vostres preguntes!