La importància de les agrupacions corals i instrumentals com a complement formatiu

La importància de les agrupacions corals i instrumentals com a complement formatiu

Sense música, la vida seria un error. Segurament heu sentit aquesta frase algun cop, i no és que ens l’hem inventat nosaltres sinó que ja ho deia Nietzsche, i tenia raó. La música ha estat una forma d’art amb gran valor al llarg de la història, formant part de totes les èpoques.

Les escoles de música compleixen una funció essencial en el període d’iniciació i formació dels nens en aquest art, però també suposen un gran complement formatiu a qualsevol edat. Nombroses investigacions han demostrat que la música pot millorar el desenvolupament cognitiu de les persones, esdevenint una eina fonamental que no només ens aporta entreteniment sinó que també pot millorar les nostres vides.

La música és important començar a treballar-la com més aviat millor, des del mateix moment del naixement. La seva introducció des de ben petits a través de cançons, jocs de ritme, petites danses o audicions afavoreix el desenvolupament global dels nens i nenes: es treballa la memòria, la creativitat, l’oïda, la parla, l’atenció, la motricitat, el sentit rítmic, l’expressió o, fins i tot, el gust estètic. Les primeres lliçons en música a edats inicials mai són teòriques, es treballa sempre sensorialment i des d’un punt de vista pràctic.

Molts experts estan d’acord en el fet què la música ens ajuda a desenvolupar-nos com a persones i a entendre millor la vida. Per tant, és important que estigui present quan més aviat millor. Un complement molt important durant l’aprenentatge musical és la participació en agrupacions corals o instrumentals. Una activitat molt beneficiosa per l’alumne. T’expliquem els motius:

Ajuda a ser feliç. Sí, heu sentit bé, donat que quan cantem en grup som capaços de captar i transmetre millor les emocions. El cant i la música tenen la capacitat de generar benestar en un mateix i en els altres. De fet, alguns científics accepten que determinades músiques, com per exemple la de Bach, és capaç de relaxar i energitzar les persones, mentre contribueix a produir serotonina i endorfines.

Redueix l’estrès i practicar música en grup ens ajuda a oblidar els nostres problemes del dia a dia.

Millora la salut física, aporta energia vital, però a més, pot arribar a perfeccionar el control de la respiració, ajuda a exercitar els músculs com el diafragma, les cervicals i la cara. Els seus efectes arriben fins al sistema nerviós de l’intèrpret, ja que aquest es relaciona amb millor humor i més energia.

Augmenta les nostres habilitats comunicatives, ja que la música en si és un llenguatge que ens serveix per expressar-nos i compartir emocions amb els altres.

 

En definitiva, formar part d’una agrupació coral o instrumental millora el benestar de qui hi participa, especialment en l’àmbit social, ja que millora la capacitat d’escoltar, la concentració, l’empatia i crea un sentit de comunitat. Si es practica des de ben petit, també ajuda a desenvolupar el sentit de la responsabilitat i de compromís amb els companys del grup.

L’educació musical és el complement formatiu perfecte a qualsevol edat, ja que és una font de coneixements i ens dóna l’oportunitat de desenvolupar moltes habilitats com la creativitat, millora la intel·ligència i fa créixer la confiança en un mateix. A més, ajuda a configurar personalitats treballadores i crítiques entre els seus alumnes, cosa que podrà utilitzar en altres àrees de la seva vida.

A lEscola Musical Sant Gervasi som molt conscients de la importància d’oferir una educació musical per a totes les edats, des de nadons fins a adults. Així mateix, sabem que les agrupacions corals i instrumentals són un complement formatiu que enriqueix i incentiva l’aprenentatge individual, sent aquest un dels nostres valors fonamentals. Per aquest motiu oferim una educació musical posada al servei de la formació i el desenvolupament integral dels nostres alumnes com a persones.

 

Vols saber més sobre com participar en una agrupació coral o instrumental? No t’ho pensis més, contacta amb nosaltres i estarem encantats d’explicar-te com fer-ho!